Csakazértis a nővel kezdem! Furcsa megfigyelni magamban azt a tudattalan beidegződést, hogy először a pár férfitagját soroljam fel, őt említsem először a címben. Pedig a kártyában előbb következik a Nagy Arkánumok sorában a Császárnő (III.) és őt követi a Császár (IV.). Ők a két alapminőség, nő és férfi földi megtestesítői, emellett erőteljesen hordozzák az anyai és apai archetípust is, amely bár kapcsolódik a női-férfi szerepmintázathoz, mégsem azonos azzal. A földi, anyagi megjelenítést azért emeltem ki, mert a Főpapnő (II.) és a Főpap (V.) e két minőség spirituális vonatkozásaihoz kapcsolódik elsősorban, a Hold (XVIII.) és a Nap (XIX.) kártya pedig elvont, szimbolikus formában ábrázolja a két pólust.

Sok a félreértés manapság a női és férfi szerepek keveredése, átalakulása körül. Magam részéről az egyenrangúság híve vagyok, annak legteljesebb értelmében: azaz mindkét minőség egyformán fontos, mindkettőnek ugyanakkora súlya, szerepe van a világban. Miközben ez távolról sem jelenti azt, hogy a két minőség egyforma, egymással behelyettesíthető, felcserélhető lenne. Sőt, pontosan ennek az ellenkezőjét jelenti! A nők maradjanak nők, ettől lehetnek a férfiak igazán férfiak - és fordítva. Miközben természetesen ezt mindenki a maga egyedi módján valósítja meg, akár nő, akár férfi. Ráadásul mindannyiunkban ott rejlik az ellenpólus is, amelyet szintén jó, ha elfogadunk és megélünk - pontosan úgy, mint a Jin-Jang ábrán. Ettől tudjuk aztán a külvilágban is harmonikusan elfogadni az ellenpólust, értékelni annak másságát.

III. A Császárnő

Lágy pasztellszínek, gömbölyűség, harmónia, szelídség, odafordulás, gondoskodás, természetesség, termékenység - belőlem ezeket a fogalmakat hívja elő leginkább a kártya. Nem véletlenül, hiszen számos női és anyai szimbólumot fedezhetünk fel a lapon: Hold, virágzó lótusz, pelikán (aki a mítosz szerint saját vérével táplálja fiókáit), galamb, méhecskék a Császárnő ruháján. Maga a női alak oldalra fordulásával és kecses kéztartásával melegséget, megértést sugároz, miközben méltóságát is megőrzi. Ha a Császár lapot jobbról mellé helyezzük, láthatjuk, hogy a két alak pontosan egymásra néz, egymás felé fordul - igaz, a Császárnő teljes altestét fordítja a Császár felé, míg utóbbi csak fejével fordul a nő felé.

Az erős, védelmező, mégis befogadó, háttérben maradni tudó nő képe ez: lágyan körülölel szeretetével, szelíden befolyásol és hagyja magát formálni, miközben lényege változatlan marad. Eltúlzott mértékben megfojt és gúzsbaköt szeretetével, nem engedi önállósulni gyermekeit, túltáplálja őket, ahelyett, hogy az ősbizalmat építené fel bennük a világ iránt, amely táplál.

Kérdések: Hogy állsz női oldalad elfogadásával, megélésével? Képes vagy átadni magad úgy, hogy közben nem áldozod fel a számodra igazán fontos dolgokat? Férfiként milyen a viszonyod a női nemmel? Milyen a viszonyod saját édesanyáddal? Képes voltál szeretettel elszakadni tőle? Megbocsátottad-e neki esetleges sérelmeidet? Mennyire próbálod kontrollálni és korlátozni szeretteidet - gyermekeidet, szerelmedet? Milyen helyzet kínálja fel, hogy női energiádat, teremtőerődet, kreativitásodat, szeretetteli elfogadásodat az eddiginél nagyobb teljességben kibontakoztasd?

Kapcsolódó blogbejegyzések: Női erő Elengedem

IV. A Császár

Erős narancsszínek, éles kontrasztok, szögletes, formák, kosfejek a háttérben, kosfejű uralkodói jogar és egyéb uralkodói jelképek, tűz- és napszimbólumok, amelyekből feltűnően kirí a Császár lábánál heverésző barika. A határozott arcélű férfi fejét az előző kártyán megismert asszonya felé fordítja, miközben teste előre néz, lábát jellegzetesen férfias módon ún. "versengő-vitatkozó" helyzetben tartja. Szóval egy igazi macsót látunk...

Valóban, a férfienergia tiszta megjelenési formáját ábrázolja a kép. Miközben néhány apró jel utal az ellenpólus felé való nyitottságra: egyrészt a fejfordítás, másrészt a köntösén felfedezhető méhek és a lábánál heverő bárány. Alapvetően azonban a megingathatatlan magabiztosság, rendezettség, uralkodás, tekintély, méltóság árad a trónusán ülő férfiúból. A természetes vezetőből áradó erő és akarat átformálja a világot, olyan rendet teremt maga körül, amelyben mindenki megtalálja a maga helyét, tisztában van határaival, lehetőségeivel és kötelezettségeivel.

Itt is a mérték a fő kérdés: nem válik-e öncélú, nárcisztikus erőfitogtatássá a hatalom gyakorlása? Az igazi uralkodók alázatosak, és tudják, hogy hatalmukat azért kapták, hogy azzal másokat szolgáljanak, és nem pedig azért, hogy őket szolgálják egyoldalúan. Képesek az alázatra (ezt szimbolizálja a bárány) a hozzájuk tartozókkal szemben, és az őket kiegészítő minőséget, nevezetesen a nőt tisztelettel és hódolattal veszik körül, hiszen tudják, hogy kölcsönösen szükségük van egymásra.

Kérdések: Milyen helyzet kívánja most meg erőd nyílt felvállalását? Képes vagy-e másokat határozottan, mégis az ő igényekre való tekintettel irányítani? Elfogadod-e az irányítást, a tekintélyt, vagy örökösen lázadsz ellene, akármilyen is az? Vagy éppen túlságosan alárendeled magad a tekintélynek, és nem szerzel érvényt saját, jogos igényeidnek? Rendezted-e már saját édesapádhoz fűződő viszonyodat, megbocsátottad-e vele kapcsolatos sérelmeidet? Férfiként mennyire éled meg saját férfias tulajdonságaidat? Nőként elfogadod-e a férfiak nyílt irányítási törekvéseit vagy próbálsz velük férfias módon versengeni?

Kapcsolódó blogbejegyzések: Teljes gőzzel előre! Hajrá Lovagok! Merj! Akarj! Küzdj!

A férfi-női szerepek kiegyensúlyozásával kapcsolatban egy most hétvégi programot, illetve egy jövő héten induló csoportot ajánlok figyelmedbe, mindkettő a Napszikra Terápiás Stúdióban lesz.

Kapcsolat. PÁR kapcsolat? PÁRKAPCSOLAT!

címmel egynapos integrálpszichológiai szemléletű tréningen vehetsz részt február 20-án Bobák Szilvi és Albu Ili vezetésével, ahol a következő témákat dolgozzátok meg:

  • Párkapcsolati fejlődés: függéstől a meghitt, intim kapcsolatig
  • Férfi-női energiák a mindennapokban
  • Szükséglet alapú kommunikáció
  • Tiszta kommunikáció
  • Szeretetnyelvek
  • Játszmák
  • Bennünk élő gyermek
  • Egyéb pszichológiai és spirituális technikák

Részletek és jelentkezés

„FÉRFISZEREPEK – ÁLDÁS vagy ÁTOK?”

címmel pedig kifejezetten a férfiszerepek megélésével kapcsolatos 4 hetes életvezetési klub indul február 24-én, Nagy-György Attila vezetésével. Idézet tőle:

"A férficsoport, egyféle  klub jelleggel, olyan lehetőséget kíván nyújtani nagykorúak számára, ahol mi,  férfiak egymás között tudjuk megosztani, megbeszélni a minket érintő éltvezetési problémáinkat, nehézségeinket. Mivel mindennapjaink feladatokkal, döntésekkel, megfelelési szükségszerűségekkel terhelt életvitelek, egyben szerepek próbatételei is, így ez a beszélgetésalapú kör, lehetőséget biztosít a férfiaknak is arra, hogy ki-ki olyan aktuális vagy görgetett problémái is letehetővé váljanak, amikre egyébként ritkán adódik lehetőség."

Részletek és jelentkezés

Címkék: anya apa erő uralkodó vezető egyenrangúság női szerep férfi szerep önismereti csoport férfiklub

A bejegyzés trackback címe:

https://monikaesatarot.blog.hu/api/trackback/id/tr362654054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása