2012 - az új Egyensúly éve

 2012.01.17. 16:17

Év elején szoktam húzni egy tarot kártyát a Nagy Arkánumok közül, amely az év legfontosabb témáját jelöli ki számomra. Nos, idén ez a VIII. Nagy Arkánum, az Egyensúlyozás volt. Meglepődtem, sőt bevallom, kicsit csalódott voltam. Keverés közben számtalan izgalmas lehetőség bukkant fel a képzeletemben, amelyhez azonnal kártyát rendeltem a kezemben lévők közül, néhány másiktól tartottam, de az Egyensúlyozásra egyáltalán nem gondoltam. Leginkább azért nem, mert a tavalyelőtti évemnek is ez volt a lapja. És az bizony nem volt könnyű év!

8_kicsi.JPGA blogomon korábban az évre visszatekintve ezt írtam: „Személyes szinten ez az évem az ellentétek közti "hullámvasutazásról" szólt, méghozzá igen gyors és gyakori váltásokkal. Menny és pokol, szárnyalás és zuhanás, kétségek és remények - mindeközben igyekeztem tartani a kormánykereket, és menni tovább arra, amiről mélyen akkor is tudtam, hogy jó irány, amikor minden ellene szólt. Szembesültem azzal, hogy ha a félelmeimet hagyom magamon eluralkodni, akkor a rettegett dolgok tényleg megjelennek az életemben. Ha viszont az örömnek adok teret, hihetetlen csodák részesévé válok. Mindez olyan könyörtelen világossággal és intenzitással tört be az élményeimbe, hogy végre átlökött a holtponton, és segített elköteleződnöm néhány sorsdöntő kérdésben - például hogy mi is a valódi hivatásom, és hogy következetesen az örömet válasszam a félelmek helyett. Ahogy a döntések megszülettek, a válaszok, az eszközök és a lehetőségek is felsorakoztak.

Miről is szól ez a lap? Aki először látja a kártyát, általában a színekre figyel fel leghamarabb: kék, zöld, hideg, józan... Aztán következnek a formákra adott asszociációk: szögletes, egyenes, hegyes, kard. Na jó, vannak ott gömbök is! És tényleg, az ott egy alak középen! Láncokat is látok - jé, ez egy mérleg! A kártya korábbi neve Kiegyenlítődés, amely arra utal, hogy a két pólus tökéletes egyensúlyának kialakulását látjuk éppen. Ahhoz, hogy ez az állapot, ez a kiélezett egyensúly fennmaradjon, valóban olyan megfeszített koncentrációra van szükség, amelyet a középen álló nőalak tartásából, befelé figyelő, eltakart tekintetéből kiérezhetünk. Számomra ez a leginkább ambivalens jelentésű Nagy Arkánum: egyszerre fejezi ki az egyensúly megtalálásával járó harmónia, valamint a fenntartására törekvő kétségbeesett erőfeszítés érzését. Megtart és gúzsbaköt, elvezet a középponthoz és leláncol, szembesít tetteim következményeivel, amely egyszerre hordoz felszabadító tisztánlátást és súlyos felelősséget, megnyugtatóan józan, de szenvedély nélküli és élettelen... Folytathatnám a sort a végtelenségig.”

Szóval két éve ilyen volt a találkozásom az Egyensúllyal. Ahogy az idei év elején végül kénytelen-kelletlen elkezdtem barátkozni a lappal, rájöttem, hogy az egyensúlyt ezúttal magasabb szinten, új témákban kell megtalálnom: függőség és függetlenség között az egyenrangú összetartozásban, saját határaim még tisztább kijelölésében, eddigi életem következményeinek felvállalásában, új irányok felé való elindulásban, s az időtállónak bizonyult értékek iránti valódi elköteleződésben. Magyarul a felnőttség felé kell tennem egy jelentős lépést. 38 évesen? Úgy tűnik, igen.

A tarot pszichológiájáról szóló egyik előadásom végén egy önként jelentkezővel csináltunk egy kirakást a plénum előtt. Az elköteleződéssel – házasságról van szó – kapcsolatos félelemeinek eredetére ő is az Egyensúlyozás kártyáját húzta. Nem kis feladat, de komoly hozama van: hiszen a felelősség vállalásával éppen a valódi szabadság esélyét nyerjük el! Végre nem a külső körülmények, hanem mi magunk alakítjuk a sorsunkat! Az Univerzum törvényeinek mentén, amelyek ellen hiába is lázadnánk, elfogadásukkal azonban szinte repülünk a kiteljesedés felé.

(Megjelent az Ezo porta ingyenes ezoterikus programajánló 2012. júliusi számában)

Címkék: öröm tarot egyensúly felelőssség

A bejegyzés trackback címe:

https://monikaesatarot.blog.hu/api/trackback/id/tr193571103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása