Az Ördög maga

 2010.11.17. 17:07

Tanácsatalan voltam, melyik lappal folytassam tarotértelmező sorozatomat. Egyszerű módszerhez folyamodtam: húztam egy kártyát. Az Ördög volt az.

Fontos lap a XV. Nagy Arkánum, a Crowley tarot szempontjából különösen. Hiszen a kártyák alkotóját, Aleister Crowley-t sokan az ördög cimborájának, veszélyes feketemágusnak tartották. Volt is rá okuk: ő maga ugyanis a kereszténységgel kapcsolatos ellenérzéseit nem rejtette véka alá, és saját magát előszeretettel kiáltotta ki Antikrisztusnak. Ugyanakkor közelebbről megvizsgálva tanait és életét, kiderül, hogy igazából az önmegtagadó, bűntudatkeltő, álszenteskedő vallásgyakorlás ellen lázadt, és őt magát mély spirituális elköteleződés jellemezte.

Vegyük hát szemügyre közelebbről ezt az ördögi kártyát! Annál is inkább, mivel a természeti évkör szerint jelenleg a Barlang Asszonya uralkodik, aki a mélybeszállásra, árnyékainkkal való szembenézésre és azok elfogadására, valamint a már szükségtelenné vált fájdalmak, ragaszkodások elengedésére biztat minket.

XV. Az Ördög

Huncut tekintetű kecskebak néz szembe velünk, hatalmas, csavaros szakvakkal a fején. De még ennél is feltűnőbb egy másik alakzat, amely uralja a lapot: észrevetted? Nézd meg egy kicsit jobban! Igen, bizony, az lesz az! Szóval egy komplett férfi nemiszervet láthatunk kirajzolódni a kecskebak hátterében. Nagyon feltűnő, mégis sokan nem veszik észre, csak miután felhívtam rá a figyelmet. Így vagyunk mi ezekkel az elnyomott szexuális késztetésekkel...

Erről szól a lap: hatalmas erők működnek a tudattalanunkban, amelyet elfogadva, helyükön kezelve, tudatosítva kreatív alkotó energiaként hasznosíthatunk, elnyomva őket azonban pusztító indulatokként vetülnek másokra, vagy éppen saját magunkat emésztjük fel és betegítjük meg általuk.

A tudattalan fogalmának megalkotása Freud nevéhez fűződik, aki óriási gondolati váltást hozott ezzel az emberi lélek megértésének szempontjából. Mégis, mivel általában a romboló hatással találkozott betegeinél, ő maga a negatív impulzusok tárházaként tekintett a tudattalanra, amelyet meg kell zabolázni, és kényszerűségből valahogy együttélni vele. Tanítványa, Jung elszakadt ettől a felfogástól: ő sokkal inkább éltető energiabázisnak tekintette a tudattalant, amely a kollektív és egyéni bölcsesség forrása, impulzusainak elfogadásával és a tudattal való egyesítésével elvezet minket lehetőségeink kiteljesítéséhez. Jung a lelki betegségeket tudattalan öngyógyító kísérleteknek tekinti, amelyek rejtett tudásunk, erőforrásaink elfogadására szeretnének minket rávenni. Mivel a Crowley tarot szimbolikája nagymértékben épít a jungiánus pszichológia szemléletére, így nem csoda, ha az Ördög lapjának értelmezésében is ez a felfogás tükröződik.

Mit üzen hát nekünk az Ördög? Szembenézésre szólít elfojtott késztetéseinkkel, vágyainkkal, érzelmeinkkel kapcsolatban. Figyelmeztet minket, hogy ha továbbra sem veszünk tudomást ezen impulzusainkról, egyre jobban eltávolodunk valódi önmagunktól. Kudarc, hiábavalóság-érzés, fásultság, depresszió, vagy éppen feszültségek, szorogások, indulatkitörések formájában szól hozzánk saját elnyomott én-részünk. Függőségek, testi tünetek, betegségek, konfliktusok, netán furcsa, nyomasztó álmok üzennek nekünk, hogy halljuk meg végre szívünk szavát. Többnyire megijedünk ezektől a jelzésektől, pedig örülhetnénk is nekik, hiszen lehetőséget adnak a megújulásra, a kiteljesedésre, az újjászületésre. Nos, fájdalmak árán, ez kétségtelen. Azonban jó, ha tudjuk: a fájdalom éppen az elnyomásból eredő feszültség következménye, és minél előbb hagyunk fel ezzel, annál enyhébb és rövidebb ideig tartó fájdalommal számolhatunk.

Nem véletlen a szexuális analógia: a szexualitás, mint gyakran elfojtott, félrecsúszott impulzus, hatalmas energiaforrás számunkra, és ugyanilyen bármilyen más tevékenység, amelyet igazi szenvedéllyel végzünk. Alkotóerőnk határai messze túl vannak a racionális elménk által kijelölt határokon - ezt mindannyian tudjuk, ha visszagondolunk egy-egy rendkívüli teljesítményünkre.
 

Kérdések: Milyen fájdalmas, kilátástalan helyzettel küzdesz éppen? Milyen szenvedély, függőség tart hatalmában? Mit üzen számodra ez a megpróbáltatás? Mivel kell szembenézned, amit eddig próbáltál a szőnyeg alá söpörni? Milyen el nem fogadott én-részed követeli a figyelemdet? Vajon hová vezetne, ha megengednéd magadnak, hogy átéld elfojtott vágyaidat? A fájdalmon és a bűntudaton túl milyen, esetleg a mostaninál teljesebb élet képe dereng fel előtted?

Kapcsolódó blogbejegyzések: Elvesztettem a józan eszem Ó, drága fiúk, ha tudnátok! Lelki prostitúció

Hogyan tovább?

Milyen jótanáccsal lássalak el, Kedves Olvasóm, ha megkísértene az Ördög? A bűntudat, az önmegtagadás ördöge... Nem könnyű feladat! Elsőként egy klasszikusnak számító könyv jutott eszembe, amely betegségeink, testi tüneteink szimbolikus üzenetének megfejtésében segít téged: Thorwald Dethlefsen-Rüdiger Dalke: Út a teljességhez - A betegség jelentése és jelentősége című művéről van szó.

A másik "jótanács" a türelemmel, elfogadással teli figyelem gyakorlása - saját magaddal szemben. Vedd komolyan tested, érzelmeid jelzéseit! Ugyanakkor ne gyötörd magad görcsösen, ha nem érted meg őket elsőre! Vagy éppen másodikra... Lehet, hogy hónapokba, évekbe telik, míg rájössz, miért esett annyira nehezedre egy-egy helyzetben, kapcsolatban való helytállás, miért kínzott abban az időben rendszeresen egy bizonyos testi tünet. De amikor készen állsz az üzenet fogadására és a változtatásra, hirtelen minden értelmet nyer, és a változás meg fog történni. Neked a készenlét, az elfogadás gyakorlása, fejlesztése a feladatod, nem pedig az üzenet azonnali, racionális módon történő megfejtése.

Címkék: betegség elfojtás fájdalom jung freud ördög árnyék indulat tünet tudattalan aleister crowley

A bejegyzés trackback címe:

https://monikaesatarot.blog.hu/api/trackback/id/tr992455347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása