Belső coach-aim

 2010.10.17. 14:36

Amikor tavasszal elkezdtünk "Belső coach" címmel bemutató workshop-okat tartani két tréner kollégámmal, Aszalós Péterrel és Sándor Jenővel, gyakorlatilag minden résztvevő félreértette a címet, hiába írtuk le a beharangozóban, hogy mit értünk ezalatt. Nyilván oka ennek az is, hogy a coaching mostanában rendkívül népszerű fogalommá vált a tanácsadói világban, és a többség erre asszociált.

A belső coach elképzelés megértéséhez valóban nem árt tisztáznunk, mit értünk coach és coaching alatt. A coach egy olyan személy, aki egy másikat támogat abban, hogy a számára fontos helyzetekben a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa, eredményesen kezelje konfliktusait, felszabadítsa belső erőforrásait, valamint elhárítsa a saját fejlődése útjában álló, külső-belső akadályokat. Nem véletlen tehát a párhuzam az edző szerepével, aki a sport területén műveli ugyanezt, és az angol coach szó éppen ezt jelenti. A coaching pedig magát a támogatási folyamatot jelöli, amely általában személyes találkozások sorozatából áll, ahol a támogatást kapó (coachee) beszél megoldandó helyzeteiről, a coach pedig olyan irányított kérdezési, visszatükrözési, célkijelölési és még sok egyéb módszerrel vezeti abba az irányba a beszélgetést, hogy közösen eljussanak a coachee számára leginkább megfelelő megoldások kidolgozásához. Általában az üzleti világban, vezetők fejlesztésében alkalmazzák a coaching-folyamatot, de ismeretes a life coaching is, amelyet bárki igénybevehet, bármilyen életterületével kapcsolatos probléma megoldásához.

Fontos különbség a terápiás támogatás és a coaching között, hogy a coachingban egészséges személyekkel dolgozunk, valamint a jelenre és a közeljövőre fókuszálunk, a problémák györekének feltárása helyett az előremutató megoldások kidolgozásán van a hangsúly. Természetesen időnként alapos felkészültséget igényel annak eldöntése, hogy valaki mentálisan beteg-e, vagy egészséges, csak éppen súyos nehézségekkel küzd, és gyakran nem elkerülhető a múlt megértése sem a jelenlegi helyzet kialakulásának tisztázásához.

Node térjünk vissza a belső coach-hoz! Mihez képest van ő belül? Többen arra gondoltak, hogy ő is abban a szervezetben, cégben dolgozik, ahol a kliensei, tehát nem külső tanácsadóként lehet hozzá fordulni, hanem munkatársként, aki ezt a speciális szerepet (is) betölti. Van ilyen - de mi nem erre gondoltunk. Hanem arra, hogy a személyiségeden belül van, azaz te magad vagy a saját coach-od! Hiszen pontosan ezt célozza maga a coaching is, vagy bármilyen más önismereti módszer, hogy találd meg azokat a személyiségrészeidet, belső erőforrásaidat, akiket-amiket mozgósítani tudsz egy-egy nehéz helyzetben!

Neked nincs ilyened? Ó, én nem hiszem! Oldottál már meg nehéz helyzetet az életedben? Na ugye! Előfordult, hogy belső párbeszédet folytattál magaddal, és így hoztál meg döntéseket? Vagy mintha egy külső sugallatot hallottál volna meg, és hirtelen világossá vált, hogy mit kell tenned? Vagy egy általad nagyrabecsült személy (szülőd, tanárod, mestered, idősebb kollégád, barátod) jelent meg a lelki szemeid előtt, és elképzelted, ő mit tenne most a helyedben? Ezek mind-mind a te belső coach-aid, bizonyám! Nekem például van egy banyám, aki olyankor szól rám, amikor valami fáj, nehéz, de én összeszorított foggal menetelek tovább, hogy kibírom, nem is fáj, nem is olyan nehéz... Ilyenkor azt mondja: "Hagyd összeomlani a dolgokat!" És akkor végre kitörhet belőlem a fájdalom, képes leszek segítséget elfogadni, vagy egyszerűen csak távolabbról, más szemmel nézni a dolgokat. Van egy konszolidált külsejű, higgadt teniszedzőm is, aki olyankor hallatja a hangját, ha egyhelyben toporgok, tépelődök, kesergek. Ő azt modja nekem: "Tegyél egy lépést! Mindegy mit, mindegy merre, csak egy apró lépést! Meglátod, mozgásba lendülnek a dolgok!" Őket akkor sikerült formába öntenem, amikor Péterrel és Jenővel a program előkészítésén dolgoztunk, és Jenő elkezdett engem kérdezni a saját belső coach-aimról.

Pontosan erről szól a Belső coach workshop, melyen teljes, kétnapos formában október 23-24-én vehetsz részt legközelebb. Akár szakmai, vezetői, akár személyes életed problémáihoz szeretnél belső segítőtársakat kapni, akikkel bármikor kapcsolatba léphetsz, amikor úgy érzed, hogy szükséged van rájuk, ott a helyed! A programon szerepcentrikus módszerekkel közelítheted meg saját támogató énrészeidet, felveheted és megszilárdíthatod velük a kapcsolatot. Hiszen ezek az erőforrások mindannyiunkban ott vannak, a kérdés csak az, hogy képesek vagyunk-e kapcsolatot teremteni velük éppen akkor, amikor elakadtunk valamiben. A Belső coach workshop-ról részletesen az Openessence honlapon olvashatsz, ahol felteheted kérdéseidet, és jelentkezni tudsz a programra.

Címkék: szerep coaching belső coach belső erőforrás

A bejegyzés trackback címe:

https://monikaesatarot.blog.hu/api/trackback/id/tr592378657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása