Minden változás fájdalommal jár, mégha olyan örömteli újdonságokat hoz az életünkbe, amelyeket mi magunk akartunk, akkor is. Új iskola, új munkahely, házasságkötés, gyerek születése, költözés, és még sorolhatnám. Rendre megéljük az új helyzet követelte erőfeszítéseket, az alkalmazkodás kínjait - főleg, ha idillikus képet festettünk magunknak az elkövetkező időszakról. Hogyan érhetjük el, hogy inkább a kitágult lehetőségek örömét és a kaland izgalmát érezzük egy új életszakasz kezdetén, mint az ismeretlentől való félelmet, amely visszaűzne a már megszokott, de elhagyni kívánt korábbi állapotba? Abba, amelyet titokban visszasírunk, és megkérdőjelezzük, jól döntöttünk-e, amikor erre az útra léptünk. Először is hívjuk segítségül a XX. számú Nagy Arkánumot, amely az Eon nevet viseli a Crowley tarot-ban.

XX. Az Eon

Bevallom, számomra ez a legmisztikusabb, legnehezebben értelmezhető Nagy Arkánum, nem véletlenül hagytam a végére. Értem én, hogy az Eon világkorszakot jelent, és a kék anyaméh-forma (aki egyben Nut istennő), valamint a halványan ábrázolt csecsemő-alak a születésre utal, de mégis... Alul három apró embriót is megfigyelhetünk, sőt az anyaméh-formát kapuként is értelmezhetjük. Erős, de harmonikus színvilág jellemzi a kártyát, s maga az egyiptomi főisten, Hórusz is megjelenik a képen többféle alakban. Egyrészt ő maga a csecsemő, másrészt ő ül középen felnőttként a trónusán, ráadásul a lent látható szárnyas szimbólum is őt jelképezi.

Ez a sokféle perspektíva a szemlélőt is perspektíva-váltásra szólítja fel az új korszak hajnalán: összegzésre, áttekintésre, a tágabb összefüggések felismerésére biztat. Arra, hogy ne ragadjunk le a részleteknél, hanem az egészet lássuk. Amikor nehézségekkel találkozunk, legyünk tudatában, hogy miért vállaljuk őket. Ne veszítsük szem elől a magasabb célt, amikor elnyelne az apró bosszúságok, nem várt nehézségek mocsara. Ugyanakkor lássuk azt is, hogy egy-egy látszólag apró lépésünk is korszakalkotó jelentőséggel bírhat, és ne akarjunk mindent egyszerre, türelmesen, szeretettel figyeljük a folyamat kibontakozását. Hiszen Rómát sem egy nap alatt építették fel...

A Lét törvényeinek magasabb szintű megértéséhez juthatunk el életünk komolyabb fordulópontjain: az igazi értékek, az elmúlás és keletkezés örök váltakozása, a életünk értelme, sorsfeladataink felismerése kerül kézzelfogható közelségbe ilyenkor. Éljünk hát a lehetőséggel, és emelkedjünk felül a hétköznapi bosszúságokon! Nem mindennap adódik alkalom erre.

Bevallom, magam is egy új életszakaszba léptem mostanában. Régóta készültem rá, nagy örömmel és hitetlenkedéssel fogadom az eljövetelét. Mégis, időről-időre hatalmába kerít a kétség: igaz ez? Jár ez nekem? Csak kell lennie benne valami hibának! Mikor idáig eljutok, megállok: ha hibát keresek, biztos, hogy találok. Tényleg ezt szeretném? Hiszen figyelhetek inkább az örömre, az ajándékokra is! Ez nem jelenti azt, hogy letagadnám a nehézségeket. Inkább izgalmas, megoldandó és megoldható kihívásnak, játéknak tekintem őket. Régebben ilyenkor jeges félelem kerített hatalmába, és élénken elképzeltem félelmeim megvalósulását. Olyannyira, hogy el is hittem, csak így történhet. Most már mást hiszek. Bízom az Életben, annak fejlődést, köztük az én fejlődésemet támogató erejében. Ez a hit pedig mindig átvisz a félelmeken.

Kérdések: Milyen új életszakasz veszi kezdetét mostanában? Ha egészében szemléled az életed, mi az, amit eddig megtettél, és merre visz tovább az út? Melyek az igazán jelentős történések jelenlegi életedben? Mi az, amin nagyvonalúan túlléphetsz? Milyen változás van éppen születőben, keletkezőben a lelkedben?

Ha a saját fejlődésedhez, megújulásodhoz keresel lehetőségeket, mindjárt négyet is figyelmedbe ajánlok ezen az őszön: a szokásos tarot tanfolyamomon kívül Tarotdráma csoport, Karmabontás, és Féleleműző csoport is indul hamarosan. Részleteket itt olvashatsz: http://www.tavaszpont.com/p/aktualis-programok.html

Bármibe is fogsz, légy türelmes magadhoz, és ne feledd: Rómát sem egy nap alatt építették - erről énekel a Morcheeba is!

Címkék: változás megújulás születés eon új korszak

A bejegyzés trackback címe:

https://monikaesatarot.blog.hu/api/trackback/id/tr993190893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása