Kinek a Pap, kinek a Papnő

 2011.07.24. 16:33

Bocsánat, pardon... a komolytalankodásért, egy barátom viccelődött imígyen, aki eredendően lelkész végzettségű, és éppen az Istennő papnőiről meséltem neki, lévén, hogy több barátnőm közéjük tartozik. Úgy gondoltam, hogy ha már az előző bejegyzésben a vallás és a spiritualitás kapcsolatát jártuk körül, akkor miért ne folytassuk ugyanezt a tarot kártyák kapcsán? Ebből a megfontolásból a II. A Főpapnő, valamint az V. A Főpap kártyáját fogom bemutatni. Sokáig éltem abban a tévhitben, hogy a ez a két lap valamilyen módon párt alkot, annak ellenére, hogy a legtöbb vallási felekezet esetében elképzelhetetlen lenne egy ilyen frigy. No persze, attól még... Mindenesetre azóta kiderült számomra, hogy a tarot-ban sokkal inkább összetartozónak számít az I. és a II. Nagy Arkánum, azaz a Mágus és a Főpapnő. Nem véletlenül következnek egymás után: mindketten a teremtőerőt jelenítik meg, csak egyikük férfi, másikuk női módon teremt. Ezzel szemben az V. kártyán ábrázolt Főpap a hit földi képviselőjét, és bennünk személyesen megformált istenhitet, spirituális lélekrészt testesíti meg.

II. A Főpapnő

Titokzatos fátylát félig leeresztő, eltakart szemű nőalak ül egy trónuson, karját áldón kiterjesztve. Sejtelmes köd burkolja be alakját, térdén hangszerre vagy íjra emlékeztető tárgyat látunk. Lábainál földi kincsek: gyümölcsök, kristályok, és egy teve látható. A képen sokszorosan felbukkan a holdsarló alakja. A tudattalan birodalmába kalauzol minket, ahol az álmok, megérzések, az alkotó fantázia segít a gyógyulásban. Természetesen csak akkor, ha hallgatunk a néha megfoghatatlan sugallatok formájában érkező üzenetekre, és vesszük a fáradtságot, hogy megfejtsük az első pillantásra talán zűrzavarosnak, netán ijesztőnek tűnő képeket. Ha rá tudunk hagyatkozni belső hangunkra, egy mélységes, ősi bölcsességforrás nyílik meg előttünk, amely kapcsolataink és életünk kiteljesedéséhez vezet el bennünket. Női módon, finoman, gondoskodóan, indirekt jelzésekkel irányít ez a belső hang, saját elhatározásunkból tudjuk csak követni. Fontos, hogy eközben a földi valóságot se tévesszük szem elől, és a spirituális dimenziókban szerzett felismeréseinket fordítsuk le mindennapi cselekedeteink szintjére, máskülönben elszakadunk a valóságtól.

Emlékezetes élményem volt e kártyával kapcsolatban, amikor egy csapatépítő tréningen én is beszálltam az esti játékba, ami történetesen a tavalyi foci vb egyik elődöntőjével esett egybe. A többségében férfiakból álló csapat természetesen kíváncsi volt a meccsre, ezért a játékot összekötöttük a meccsnézéssel: fogadni lehetett különböző kategóriákban, pl. melyik csapat lövi az első gólt, hány piros és sárga lapot osztanak ki, mennyi lesz az eredmény a félidőben és meccs végén, lesz-e hosszabbítás. Hét csapat versenyezett egymással, és én hirtelen erős bizonyosságot éreztem egy-egy kérdéssel kapcsolatban, sőt még a meccs kezdetekor is egyre újabb sugallatok érkeztek, amelyeket a többiek egyetértésével gyorsan felvezettem a fogadótáblára. Mondanom sem kell, aznapra a Főpapnőt húztam napi kártyának, így nyugodtan rábíztam magam a megérzéseimre. A 7 csapatból másodikok lettünk, és szinte az összes tippem bejött. Mindehhez tudni érdemes, hogy nem vagyok focirajongó, és a vb menetét sem követtem, mivel nincs otthon tévém. Mivel az előkelő helyezést kis csapatunk egyhangúan nekem tulajdonította, a díj egy részét szeretetteljesen rámtukmálták.

Kérdések: Mivel kapcsolatban hallgatnál legszívesebben megérzéseidre (akár a józan eszed ellenében)? Milyen területen aknázhatnád ki intuíciódat - pl. gyógyítás, művészeti tevékenység, emberi kapcsolatok, döntések? Hogyan tudnál nagyobb teret biztosítani a spiritualitásnak életedben?

V. A Főpap

Egy komoly (komor?) papot látunk, méltóságának minden kellékével fölszerelkezve, ijesztő kerub-maszkokkal körülvéve, egy bika erejével megtámogatva, lábainál a Sötétség Istennőjének fényes alakjával. Szilárdság, bizonyosság, az igazi érték, értelem megtalálása és a kiüresedett, megcsontosodott, dogmatikus hit árnyéka egyaránt rávetül a képre. A föld-színek biztonságérzetet sugallnak, a nőalak jelenléte enyhíti a patriarchális papi hatalom nyomasztó súlyát. Mégis az atyai tekintélynek, a szigorú előírásoknak, elvárásoknak való megfelelés szintén a kártya analógiakörébe tartozik. A mélyebb értelem megtalálására hivatásunk, kapcsolataink terén, életfeladatunk megértésére, a hittel átitatott cselekvés igényére és lehetőségére hívja fel a figyelmet ez a lap. Ugyanakkor a mindezek elvesztése is a lehetőségek között szerepel, ha ezt a lapot húzod: valami, aminek egykor jelentősége volt számodra, mára  kiüresedett, értelmét vesztette - ne ragaszkodj hát hozzá tovább, hiszen csak visszahúz!

Kérdések: Ha megvizsgálod tevékenységeidet és kapcsolataidat,felfedezed-e bennük a mélyebb értéket, értelmet? Meggyőződésből követed-e azt az útirányt, amit követsz, vagy soha meg nem kérdőjelezett, esetleg ráderőszakolt elvárások mentén haladsz utadon? Sajátjaid a célok, amelyeket kitűztél magad elé? Közeli kapcsolataidban megéled-e az intimitást, a gondolatok, érzések megosztásának, a közös alkotásnak az örömét, vagy csak gépiesen látod el társaddal, gyerekeiddel, szüleiddel kapcsolatos vélt és valós kötelezettségeidet? Mit tennél, min változtatnál, hogy közelebb kerülj életfeladatod megvalósításához, vagy legalább felismeréséhez?

Javaslatok: Karmikus életfeladatod felismerésében segítő asztrológiai megközelítéssel ismerkedhetsz meg behatóan Gál Judit Karmaasztrológia blogján, és vele közösen vezetett egynapos Karmabontó tréningünkön. Ősszel több csoportot is tartunk majd, egy már konkretizált időpont az október 9. vasárnap. Részleteket a Napszikra Terápiás Stúdió honlapján találsz, és a további időpontok folyamatosan kerülnek fel a Karmaasztrológia oldal Aktuális menüpontjába.

A tarot kártya pedig rendszeres visszajelzéseket ad arról, hogy jó úton jársz-e, és természetesen direkt kérdést is feltehetsz életfeladatod megismerésére vonatkozóan. Ha szeretnéd elsajátítani a kártya használatát, augusztus 13-14-én egy intenzív hétvégén, szeptember 19-től pedig egy egyhónapos tanfolyamon tanulhatod meg tőlem a kártya önismereti célú alkalmazását.

Természetesen minden önismereti út elvezethet életed kiteljesítéséhez, amennyiben kitartóan követed azt. A számodra megfelelő módszer és a vezető(k) kiválasztása szintén a Te feladatod, s tulajdonképpen már az Út része.

Címkék: hit intuíció életfeladat nagy belső hang crowley tarot arkánum karmaasztrológia főpap főpapnő tarot tanfolyam karmabontás

A bejegyzés trackback címe:

https://monikaesatarot.blog.hu/api/trackback/id/tr43093922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása